hbroen.nl

WELKOM
Welkom op de website van hbroen.nl! In dit bijzondere, voormalige klooster verrijst straks een groot hotel van royale klasse, tientallen koopwoningen in diverse prijsklassen en een buurtvoorziening zoals een supermarkt. Zo wordt Koningsbosch een aantrekkelijke plek om te overnachten, te recreëren en te wonen, met wellness-faciliteiten en horeca die uw geluk en gezondheid bevorderen. Henri Broen B.V. houdt u hier op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ook vindt u hier meer informatie over de bijzondere ligging van het smalste stukje Nederland en de geschiedenis van het klooster.

HOTEL
In het voormalig, groots opgezette klooster komt een hotel met 100 kamers waar u kunt overnachten in royale sfeer. Het hotel ademt luxe en gastvrijheid, zodat uw overnachting een unieke beleving wordt. U kunt ontspannen in de sauna met zwembad, uzelf verwennen met massages en gezondheidsproducten en culinair genieten van een gastronomisch menu in het restaurant. Persoonlijke service, duurzaamheid en gezondheid worden belangrijke speerpunten in het totale hotelconcept.

Er worden overnachtingen aangeboden in diverse prijsklassen: van middenklasse tot zeer luxe verblijf. Het hotel leent zich ook uitstekend voor congressen, zakelijke afspraken, exposities, bruiloften en andere activiteiten. Als u straks door de statige gangen van het hotel wandelt, voelt u nog de bijzondere geschiedenis van dit voormalige klooster. Tijdens het verblijf voelen de gasten zich de koning te rijk, dat is ons streven.

Om de hoek vindt u straks een buurtsupermarkt en in dit stukje Limburg vindt u veel interessante musea, exposities en andere uitgaansgelegenheden. De ligging van het hotel in het smalste stukje van Nederland biedt uitgelezen kansen voor leuke dagtripjes naar steden in Duitsland, België en Nederland zoals Aken, Mönchengladbach, Sint-Truiden, Hasselt, Maaseik, Maastricht, Sittard, Roermond, Hoensbroek en Venlo.

DE BINNENHOF
In de binnenhof denken we verder nog aan een zeer bijzondere trekker, het referentiebeeld van een “luchtpad” geeft een suggestie wat het zou kunnen worden. Belangrijkste ingreep in het monument zijn 2 grote doorgangen: aan de voorzijde bij de ingang komt er een open doorloop naar de binnenplaats,voor iedereen toegankelijk. Aan de tuinzijde gebeurt dat ook zodat er een openbare route door het complex ontstaat vanuit het dorp naar de tuin. De binnenplaats zal als terras worden ingericht met groen en een mooie verlichting.

DE WONINGEN IN DE TUIN

In de parktuin binnen de monumentale kloostermuren worden 45 zeer unieke villawoningen gesitueerd. Een onbetaalbaar gevoel van wonen omdat de wegen binnen de parktuin niet openbaar worden. De wegen worden gemeenschappelijk eigendom van de bewoners en betreffen daardoor mandelige wegen. Omdat het geen openbare wegen worden van de (lokale) overheid hebben de bewoners binnen de parktuin een zeer exclusief en privé woongenot. Deze villawoningen worden duurzaam en levensloopbestendig gebouwd, dus met aandacht voor gezondheid en milieu. Deze woningen worden in diverse prijsklassen te koop aangeboden op de Europese markt, zowel betaalbaar voor de lagere inkomens tot zeer luxe villa’s. Toekomstige woningeigenaren krijgen de mogelijkheid om de woning in te delen naar hun wensen en behoeften.

Enkele woningen zullen ook beschikbaar worden gesteld voor sociale woningbouw, specifiek voor huurders uit de nabije omgeving. De meeste woningen worden te koop aangeboden op de Duitse, Belgische en Nederlandse markt in drie verschillende types.

We streven naar energie neutrale woningen. Dit houdt in dat er zelf wordt voorzien in de eigen energiebehoeften door de eigen opwek van groene stroom. Woningisolatie en energiebesparende maatregelen worden vanaf het begin geïntegreerd. Duurzaam wonen betekent dat deze innovatieve maatregelen via een mooi design worden ingepast. De maandelijkse energielasten zullen via deze weg tot een minimum beperkt worden en de visuele esthetiek blijft van topniveau.

De woningen die te koop worden aangeboden zijn geschikt gemaakt voor alle fasen in het leven. Vanaf het begin van de bouw is rekening gehouden met de specifieke behoeften die u van jong tot oud kunt hebben bij een toegankelijke woning. Bij de inrichting van het sanitair tot het letterlijk en figuurlijk wegnemen van obstakels – de woningen zijn op die manier van alle gemakken voorzien zodat u zo lang mogelijk van uw huis kunt genieten.

De buurtvoorzieningen welke vlakbij de woningen gerealiseerd gaan worden, vergroten uw woongenot. De nabijgelegen buurtsupermarkt alsook andere faciliteiten – bijvoorbeeld fitness, horeca en flexwerkplekken – zorgen er voor dat u voor de dagelijkse boodschap en andere wensen niet verder dan een steenworp afstand terecht kunt.

BESTUURDERS

Henri Broen

Managing Director, CEO

Henri Broen has over 30 years’ experience in the Construction management aspects of EPC (Engineering, Procurement and Construction) contracts for major investment projects the Oil-, Gas- and Chemical industries with an track record of success and achievement. He has national as well as international, multi-cultural, experience in Europe and the Middle East.

Henri has a hands-on approach in multi-disciplinary management of major construction projects from tender to mechanical completion with well-defined goals and continuous assessment of risks in schedule and costs, achieving fit-for-purpose plant completion to the highest Quality and HSE (Health Safety and Environment) standards.

He was responsible for ensuring the effective and consistent implementation and utilization of construction strategies, practices and processes together with the successful management of all construction related issues, including project staffing, input for proposals, engineering and project execution. Successful participation in value improvement practices. The projects valued several hundred million euros on average.

Henri is a civil engineer, educated in the Netherlands holding degrees in Architectural and Civil Engineering. He studied Economics at the University of Utrecht. During his career he attended numerous work related technical, safety, quality and communication training courses.

CARSTEN MAINITZ

Managing Director, CFO

Carsten Mainitz has 15 years of experience in the capital market business. The last eight years he was CEO of a Hamburg based investment research company.

Carsten has worked in numerous corporate finance projects, collaborating with small and medium-sized investment banks and corporate finance boutiques in analyzing, advising and funding international small cap companies through private placements of equity and bond offerings from a range of industries. He has built a large network of institutional investors, private client managers, issuers and media contacts in Europe, especially in German-speaking countries.

Carsten holds an MBA in Finance from the University of Mannheim (Mannheim Business School) and is a Certified International Investment Analyst (CIIA) and a Certified European Financial Analyst (CEFA). He is also the Chairman of the Board of NABAG, a Hamburg Stock Exchange listed investment company.

BUURTVOORZIENINGEN

Aan de rand van de woonpercelen en om de hoek van het hotel komt een supermarkt. In deze supermarkt zullen producten verkocht gaan worden die het huidige aanbod van winkels in de regio verder versterken en die het voor de lokale gemeenschap en nieuwe bewoners mogelijk maakt om dichtbij de dagelijkse boodschappen te halen. Gezonde voeding en natuurlijke producten krijgen een plek in deze winkel tegen redelijke tarieven. De supermarkt zal ook dienen als ontmoetingsplek en uitgebreid worden met meer aantrekkelijke faciliteiten, waar dorpsbewoners en bezoekers graag naar toe komen.

Op dit moment inventariseert Henri Broen B.V. de lokale behoeften qua buurtvoorzieningen. Gedacht wordt aan bewegingsactiviteiten voor jong en oud, flexwerkplekken, een postservicepunt en een pinautomaat. Op deze manier willen we de gemeenschap Koningsbosch nieuw leven inblazen, het onderlinge, sociale contact verder versterken en een bijdrage leveren aan de gezondheid en het geluk van alle huidige en toekomstige bewoners, alsook de gasten in het hotel. Via deze website houden we u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

LANDSCHAPSPLAN

Het landschap

De ontstaansgeschiedenis van het landschap in deze regio is grotendeels terug te voeren op de invloed van de Rijn en de Maas. In het Pleistoceen heeft de rivier de Rijn dikke pakketten zand en grind afgezet. Daarna heeft de Maas zich in verschillende fasen ingesneden in de Rijnafzettingen waardoor er markante terrassen in het landschap zijn ontstaan, met de huidige Maas als laagste punt. De overgangen tussen de terrassen zijn fraaie steilranden waar soms wel 15 meter hoogteverschil in wordt overwonnen. De grootste delen van deze steile overgangen tussen de terrassen zijn met bos begroeid. Het klooster van de Liefdezusters van het Kostbaar Bloed ligt op het hoogste terras.

DE REGIO
Dit stukje Limburg wordt ook wel het smalste stukje Nederland genoemd: Nederland is hier ingeklemd tussen Duitsland en België en slechts 5 km breed. Een unieke plek dus, met een over de grenzen reikende identiteit. De kruisbestuiving van culturen kenmerkt de genius loci (de aard van de plek) en verbindt de kleine lokale gemeenschap met de omliggende wereld. The best of both worlds zou je kunnen zeggen. In deze landelijke omgeving is niet alleen het buitenland vlakbij maar ook steden als Roermond, Sittard, Geleen -en- iets verder weg: Maastricht, Heerlen, Aken, Mönchengladbach, Venlo, Weert en Maaseik. De aantrekkingskracht van Koningsbosch strekt zich tot grote delen van Nederland, maar ook zeker Duitsland en België.

HET MONUMENT
Het klooster met zijn grote tuin is een rijksmonumentaal complex van ruim 5 ha groot. Enkele citaten uit de monumentbeschrijving van het kloostergebouw: Het klooster van de Liefdeszusters van het Kostbaar Bloed is in fasen gebouwd tussen 1874 en 1912. Het oudste gedeelte betreft een klein H-vormig gebouw dat in 1876 werd vergroot met een kapel. Het kenmerkte zich door een ambachtelijk-traditionele bouwtrant met Neo-Gotische en Neo-Romaanse elementen en is nog herkenbaar in het oostelijk deel van het zuidpand en in het oostpand.

Tuinen

De tuin bevat monumentale kwaliteiten, namelijk:
• De ommuring met een opening vanaf de Prinsenbaan en vanaf de zijhof aan de westzijde van het klooster.
• De Lourdesgrot
• De voormalige moestuin
• De wandeltuin in landschapsstijl
• De voormalige begraafplaats
• De voormalige boomgaard
• Het vermoeden bestaat van een ondergrondse gang van klooster naar grot en van een ondergrondse kelder onder het gazon aan de noordzijde van het klooster.
• Het bosperceel met naaldbomen wordt als oneigenlijk beschouwd en kan verdwijnen

DE TUINEN
Naast het toekomstige hotel ligt een historische kloostertuin. De Lourdesgrot die zich daar bevindt, zal worden opgeknapt en in ere hersteld. Dit voormalige bedevaartsoord zal weer worden hersteld in haar unieke luister, waarmee recht gedaan zal worden aan de bijzondere historie van deze plek. De kloostertuin zal worden opengesteld voor bezoekers van ver weg en dichtbij. Naast deze tuin zal natuurlijk het klooster zelf ook gerenoveerd worden voordat het hotel zal worden gerealiseerd, met respect voor de monumentale status.

hbroen.nl

DE GEMEENSCHAP
Koningsbosch behoort tot de gemeente Echt Susteren en ligt zo’n 14 km van de kern. De plaatsnaam herinnert aan het feit dat vanaf de vroege middeleeuwen tot aan 1794 koningen rechten hadden in dit deel van de gemeente. Het dorp telt zo’n 1700 inwoners en het klooster heeft altijd een prominente plek gehad in deze gemeenschap. Het is uiteraard het grootste gebouw, veel inwoners hebben er gewerkt of kennen mensen die er gewoond hebben. Met andere woorden: het klooster zet Koningsbosch op de kaart. De verwachtingen zijn dan ook dat de herbestemming het dorp meer leven gaat brengen en wellicht ook werkgelegenheid biedt.

MONUMENTAAL
In 1879 werd een Duitse school gestart (de Höhere Töchterschule en Duitse Huishoudschool) met internen, voor leerlingen van 8 tot 18 jaar. In 1883 waren er 40 leerlingen. Naderhand werd gestart met een Normaalschool voor de opleiding tot onderwijzeres. In april 1896 werd deze school erkend als “bijzondere kweekschool”. Vanaf 1930 was er een ULO, nadien MULO die in de jaren 70 MAVO werd. Ook kwam er een Huishoudschool bij. In 1961 waren er nog 191 internen, in 1981 waren dat er nog maar 11. Eind juni 1982 sloot het internaat haar deuren. In 1995 vertrokken de laatste zusters naar Sittard.

Geschiedenis

De eerste steen van het complex is gelegd in 1873. De architect, Johannes Kayser was een leerling van de fameuze J. Cuypers. De grond werd beschikbaar gesteld door een Belgische wijnhandelaar. De stichteres van het klooster was een Duitse religieuze. In de bloeitijd van het kloosterleven waren er 40 postulanten en novicen en 70 zusters. Oorspronkelijk waren er meer Duitse, dan Nederlandse zusters, zodat tot 1916 de Duitse taal de “kloostertaal” was. Het klooster had een eigen boerderij – tuin – bakkerij – wasserij en ziekenzaal. Veel Koningsbosschenaren hebben in het klooster hun brood verdiend. Ook heet het klooster dienst gedaan als schippersinternaat. Voor meer informatie over de historie van het klooster en de architectuur van het bestaande gebouw, verwijzen we u graag naar deze pagina.

Een sobere Neo-Renaissance stijl is toegepast voor het vermoedelijk in één fase omstreeks 1896 opgetrokken noordpand (Mariavleugel). Omstreeks 1896-1900 werden de huidige kapel (westelijk pand) en een nieuw entreegebouw (zuidpand) gebouwd, die zich kenmerken door een rijke Neo-Gotische vormentaal. De laatste grote bouwfase rond 1912 betrof de uitbreiding van het oostpand. Het interieur van het klooster heeft het karakter van omstreeks 1912 grotendeels behouden. De hoofdopzet wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een kruisgang langs de binnenhof.Aan deze gang bevinden zich enkele trappartijen, aan de buitenzijde vertrekken waaronder voormalige leslokalen.

De kapel ligt in dezelfde as als de entree van het hoofdgebouw en is voorzien van een eigen, in dezelfde stijl uitgevoerde kruisgang afgesloten met graatgewelven. Het schip van de kapel heeft een afdekking met kruisgewelven op ronde zuilen met bladkapitelen en schei- en gordelbogen uitgevoerd in (geglazuurde) vormsteen. De oostelijke opstand is driedelig met een open galerij en een blind triforium waarachter een zusterkapel. In dit rijke en in hoge mate gaaf bewaarde interieur uit de periode 1874-1912 zijn voorts onder meer van belang de paneeldeuren met bijbehorende kozijnen die nog bijna overal aanwezig zijn, diverse trappartijen die voorkomen in alle vleugels met respectievelijk houten (vroege bouwfase) en smeedijzeren leuningen, en voorzien van kenmerkende bogen op zuilen met bladkapitelen.

De toepassing van geglazuurde en deels geprofileerde baksteen in deur- en raamomlijstingen in de kapel, de kruisgang en het entreegebouw uit 1896-1900, keramische en natuurstenen vloertegels in de kruisgangen en in de dienstruimten in de kelder, de interieurafwerking van de toiletten, pianokamertjes (noordpand), de leslokalen met grote deuropeningen in de deelmuren (oostpand) en de houten chambrettes die nog aanwezig zijn in de slaapzalen in het oost- en noordpand.

Voor investeerders

Wilt u participeren in Broen Real Estate tegen een zeer interessant rentepercentage? Neem vrijblijvend contact met ons op en laat u verrassen!
Wij geven maximale zekerheid door een eerste hypotheek recht

Disclaimer